Laterne, Laterne….

A legenda szerint Szent Márton Savariaban, a mai Szombathely területén 316-ban látta meg a napvilágot. A római császár katonájaként szolgált Franciaországban, Amiens városában. Egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus, a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Megkeresztelkedett és misszionáriusként sok jót tett.

Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal óriási zajt csaptak, így elárulták a rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, Tours-ban segített a rászorulókon.

Szerte a világon szeretik, tisztelik és ünneplik Mártont. Mi, magyarok a német ajkú országoktól vettük át a felvonulás ötletét, mert úgy tartják, hogy a fény a jóság és a jó cselekedet jelképe.November 9-én ismét felcsendültek az ismerős dallamok az Árpád Fejedelem Általános Iskola udvarán. Sok kisgyermek lámpással a kezében várakozott, hogy tiszteletét tehesse Szent Márton emléke előtt. A 3.a osztály kedves kis műsora után útra keltünk és dalokat énekelve sétáltunk végig az utcán. Visszatérve az iskolába a tanító nénik már vártak bennünket egy kis Márton-napi kaláccsal és meleg kakaóval. Köszönjük szépen mindenkinek, aki velünk ünnepelt és részt vett ezen a szép délutánon. Külön köszönjük Bakos Andrásnak a finom kalácsot és Nagy Tamásnak a Márton-napi kellékeket.

Német nemzetiségi munkaközösség

,,Hazatértünk”

Az idén, 2012. szeptember 24-én ismét elindulhattunk kis csapatunkkal testvérvárosunkba, Gemmingenbe. 24 tanuló képviselte ebben az évben iskolánkat. Az utazás hosszú volt, de a gyerekek remekül viselték az út fáradalmait.

A német családok nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket. 13 buszon töltött óra után igen jól esett a kis vendégvárás, amelyet készítettek számunkra. A vacsora után Frau Hauck, a kinti koordinátor bemutatta a magyar gyerekeket a családoknak. Már akkor láttuk, hogy az idei beosztás is nagyon jól sikerült.

A rendkívül színes program első napján egy kelta múzeumba látogattunk, ahol nagy meglepetésünkre magyar idegenvezetésben volt részünk, majd innen Stuttgart felé vettük utunkat, hogy megnézzük a Mercedes-Benz Múzeumot. Itt a kezdetektől egészen a 21. századig megtekinthettük a különféle autó típusokat.

Szerdán sport délelőttöt tartottunk, ahol a gyerekek először vegyes csoportokban mérhették össze erejüket, majd focizhattak, végül egy feladatsor kitöltésére került a sor, melyben a csapatoknak a község különböző pontjain kellett jobbnál jobb feladatokat megoldaniuk. A délutánt, illetve az estét a gyermekeink a német családdal tölthették, ahol jobban megismerték egymást. Ez alatt mi Brettenbe látogattunk, ahol egy csodálatos középkori várost néztünk meg, majd az esti vacsorát Ravensburgban egy étteremben fogyasztottuk el.

Csütörtök volt a gyerekeknek és természetesen nekünk is a legizgalmasabb nap, hiszen Trippsdrillbe, a vidámparkba látogattunk el. Itt kipróbálhattunk különböző hintákat és egyéb mókás dolgot is. Innen a vidámpark melletti vadasparkba folytatódott utunk, ahol egy csodálatos madárröptetést nézhettünk meg, illetve a szabadon ott élő őzeket simogathattuk.

Este suli diszkót tartottak, amelynek során a gyerekek együtt táncoltak, közösen mulattak.

Pénteken a Csodák Palotájába indultunk, hogy kipróbálhassuk a 4 szinten lévő fizikai és kémiai kísérleteket. Ez után közös bevásárlásra került a sor, mert mint tudjuk, Hariboból sose elég és természetesen mindenki szeretett volna valami aprósággal kedveskedni otthon lévő családjának.

Este sor került a búcsúvacsorára. Itt lehetőségünk volt jobban megismerkedni nekünk is a tanári karral és a német családokkal, illetve el tudtunk köszönni vendéglátóinktól.

Szombat reggel fájó szívvel ugyan, de sajnos búcsút mondtunk Gemmingennnek és elindultunk Dunavarsány felé.

Külön köszönet illeti mind a magyar, illetve mind a német családokat is, hiszen ismét nagyon kitettek magukért. Köszönjük kollegánknak, Kendi Eleonórának, hogy segített nekünk az út során és olyan jól terelgette gyermekeinket német terepen is, mint itthon. Nagyon sokat jelentett nekünk, hogy elkísért minket!

Köszönet a sofőrjeinknek a türelmükért és hogy épségben hazahoztak bennünket, de természetesen a legnagyobb köszönet a gyerekeknek jár, amiért egy héten keresztül helytálltak egy számukra idegen országban.  Minden családtól csak azt hallottuk, hogy fantasztikus kis csapattal érkeztünk és bármikor jövünk is, a mi gyerekeinket mindig szívesen látják majd. Számunkra ez volt a legnagyobb elismerés!

Verebély Andrea és Gárdonyi Adrienn
Némettanárok

Gemmingeni élményeink

A kelta múzeumban sok érdekes dolgot tudtunk meg. A szerdai sportnapon is nagyon jól éreztük magunkat, mindenki jókat nevetett. A csütörtök volt a legjobb, mert Tripsdrillbe, a vidámparkba mentünk. 159 játék volt, de nem tudtunk mindegyikre felülni, mert kevés volt az idő, a vidámpark pedig nagy. – Gergely Gerda 6.a

Nagyon tetszett, mert kedves volt a család és az anyuka mindig megnevettetett. – Szalai Viki 5.a

Az egész gemmingeni kirándulás jó volt, nagyon szívesen fogadnék gyereket és mennék még jó párszor! – Simonyi Daniella 5.a

Nagyon szép volt Németország. A legjobban a vidámpark és a vadaspark tetszett. Sose láttam még olyan közelről keselyűt, mint ott. – Veresegyházi Emma 5.a

Nagyon tetszett minden. Az út hosszú volt, de jó. Nagyon szimpatikus volt a német kislány, akihez mentem. –  Wáhl Dominika 5.a

Nagyon tetszettek a programok, a legjobban Tripsdrill és Stuttgart. –  Csipak Albert 6.a

Minden nagyon szuper volt! Szívesen mennék legközelebb is. –  Szalai Zoltán 6.a

Nagyon vártuk, nagyon tetszett az egész. Mindhárman jó családhoz kerültünk, aranyosak és kedvesek voltak. Legközelebb, ha lesz ilyen lehetőség, máskor is megyünk. –  Sárközi Panna, Koleszár Anna, Ivácson Anett 6.a

Gemmingen nagyon jó volt, minden nap más-más programok voltak. Legközelebb is szeretnék menni. –  Kecskeméthy Fruzsi 6.a

Szerintem Gemmingen nagyon szép volt. – Darvas Szilárd 6.a

Elérhetőségek

Főépület
2336 Dunavarsány, Árpád u. 12. OM: 032538
Telefon: 24/ 511-150; 24/ 511-151; 06-70-382-3666

E-mail: igazgato@arpadsuli.hu

Napközi épülete
2336 Dunavarsány,
Kossuth L. u. 33.
Telefon: 24/ 511-171

Elemi iskola
2336 Dunavarsány,
Kossuth L. u. 35.
Telefon: 24/ 483-123


Adatvédelmi tisztviselő: Konkolyné dr. Ficzkó-Juhász Bernadett Ivett
Elérhetősége:
bernadett.ficzko-juhasz.konkolyne@kk.gov.hu

Az intézmény fenntartója:
Szigetszentmiklósi Tanker. Közp.
2310 Szigetszentmiklós, ÁTI Sziget Ipari Park 1/A II. emelet
Telefon: 06-24/554-117
E-mail: annamaria.palos@kk.gov.hu
Honlap: www.kk.gov.hu/szigetszentmiklos

Navigáció