A japán szakkör története

Sohasem felejtem el azt a napot, amikor a szülők elé álltam azzal az ötletemmel, hogy az idei tanévben induló japán szakkörömhöz tanulókat várok. Láttam az arcokon a meglepetést és a kételkedést, hogy egy ilyen távoli ország, ilyen ritka nyelvének elsajátítására, érdemes-e energiákat fordítani. Meggyőződésem volt azonban, hogy az országunkba egyre nagyobb ütembe betelepülő nagyüzemek, gyárak lehetőséget és munkahelyet biztosíthatnak e különleges nyelv birtokában lévő fiataloknak. A nyelv tanulása mellett pedig lehetőséget kínáltam még egy távoli ország, számunkra különleges kultúrájának megismeréséhez, hagyományainak ápolásához. Úgy tűnt, a „küldetés” sikerrel járt, mert 2 héten belül, 2003. szeptember végén megalakult a japán szakkör.

A foglalkozások kezdetén igyekeztünk megismerkedni Japán földrajzi adottságaival, városaival, természeti kincseivel. Azután egyre többet tanultunk meg udvarias szokásaikról, életmódjukról, hagyományaikról. E mellet folyamatosan próbáltuk elsajátítani kacifántos írásjeleiket, üdvözlési formáikat, megtanultunk bemutatkozni, s bővítettük szókincsünket, verseket, dalokat tanultunk.

Mindeközben, mintha csoda történt volna, egy japán cég, az IBIDEN, telket vásárolt a dunavarsányi ipari parkban. Ettől fogva felgyorsultak az események. 
A 2004 szeptemberében tartott „kapavágó” (alapkőletétel) ünnepségen már a szakkörös gyerekek voltak a meglepetés vendégek. Az akkor 1 éve együtt dolgozó kis csapattal, egy japán nyelven előadott műsorral köszöntöttük Dunavarsány új lakóit. Felemelő volt látni a könnyes szemű, komoly üzletemberek meghatottságát a lelkes kis csapat hallatán.

Az IBIDENNEL itt köttetett barátság elmélyült. Rengeteg közös programon vettünk és veszünk részt azóta is. A jelentősebb iskolai rendezvények állandó vendégei lettek a gyár vezetői és a kapcsolatot ápoló dolgozók. Szívesen nézik és hallgatják a magyar gyerekek színvonalas előadásait.

A szakkörön tanulóknak évente többször is van lehetősége a japánok által szervezett programokon részt venni. Az évek alatt több gyáregység is felépült s mi minden alkalommal új és új műsorral kedveskedhettünk nekik. Meghívást kaptunk a tavalyi tanévben a Cseresznyefa ültetési ceremóniára is, ahol iskolánk néhány tanulója saját kezűleg ültethetett el néhány facsemetét. Gyárlátogatáson vehettünk részt, ahol közelről megismerhettük a gyár fő tevékenységét, betekinthettünk a szigorú rendszabályok világába, megfigyelhettük egy igazi nagyüzem működését.

A nyár során rendezett Családi napok keretében 2 teljes napig szórakoztattak bennünket a legkiválóbb programokkal, gyönyörű környezetben egy közeli tó partján.

A szakkörünk szinte minden iskolai rendezvényen is képviselteti magát. A versmondó versenyeken, Ki Mit Tud-on, versekkel, mesékkel, dalokkal szórakoztatjuk a közönséget. Farsangon kimonóba öltözve mutatjuk be a hagyományos japán viseletet, de a városnapokra is sokszor tartogatunk meglepetéseket.

A „szürke hétköznapokon”pedig továbbra is tesszük a dolgunkat. Lelkesen tanulunk, kitartóan olvasunk, sokat dolgozunk, mindezt úgy, hogy közben nagyon- nagyon jól érezzük magunkat.

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, akiktől a munkámhoz a bizalmat, a lehetőséget megkaptam, és támogatásukra, segítségükre a mai napig teljes mértékben számíthatok.

A szakkör életének fontosabb eseményei az elmúlt hét évben

2004 – A japán kultúrát bemutató kiállítás
2004 – Kimonó-bemutató a Falunapokon
2004 – „Első kapavágási ceremónia” – megkezdődik az IBIDEN-gyár építése
2005 – Japán nap Dunavarsányban
2005 – Gyermekrajz-verseny japán és magyar diákok számára
2005 – A japán terem értékes ajándékokkal gazdagodik
2008 – Cseresznyefa-ültetés az IBIDEN-gyárban
2008 – IBIDEN Családi nap
2009 – A Föld Napja – közös szemétszedés az IBIDEN-nel
2009 – Ajándék kimonók és könyvek érkeznek az IBIDEN-től
2010 – Cseresznyefa-ültetés az iskolában
2006, 2009 – Nyílt nap japán vendégek részvételével
2011 – Ajándékok érkeznek az Ibidenből
2011 – Két volt tanulónk sikeres nemzetközi japán nyelvvizsgát tesz
Gyárlátogatások minden évben

Koncz Gáborné a szakkör alapítója és vezetője

Elérhetőségek

Főépület
2336 Dunavarsány, Árpád u. 12. OM: 032538
Telefon: 24/ 511-150; 24/ 511-151; 06-70-382-3666

E-mail: igazgato@arpadsuli.hu

Napközi épülete
2336 Dunavarsány,
Kossuth L. u. 33.
Telefon: 24/ 511-171

Elemi iskola
2336 Dunavarsány,
Kossuth L. u. 35.
Telefon: 24/ 483-123


Adatvédelmi tisztviselő: Konkolyné dr. Ficzkó-Juhász Bernadett Ivett
Elérhetősége:
bernadett.ficzko-juhasz.konkolyne@kk.gov.hu

Az intézmény fenntartója:
Szigetszentmiklósi Tanker. Közp.
2310 Szigetszentmiklós, ÁTI Sziget Ipari Park 1/A II. emelet
Telefon: 06-24/554-117
E-mail: annamaria.palos@kk.gov.hu
Honlap: www.kk.gov.hu/szigetszentmiklos

Navigáció