Projekt honlapja

 

Minden cseppje kincs

 

Zászlók

A Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola tanárai és diákjai – mint ahogy már egy előző lapszámban arról beszámoltunk – egy nemzetközi Erasmus-projektben vesznek részt, melyet az Európai Unió finanszíroz, kezelője pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő közhasznú szervezet, a Tempus Közalapítvány. A projekt címe „Love Every Drop”. A cím beszédes, az olvasó könnyen rájöhet, hogy a kincset érő ivóvízről van szó.

Az ENSZ 2015-ben épp a Víz Világnapján tette közzé jelentését, mely többek között arról szól, hogy világszerte fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása. Napjainkban olvasható friss adatok szerint a világ lakosságának mintegy harmada, 2,1 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez.

Szeptember hónapban Áder János New Yorkban klímavédelmi tanácskozáson vett részt. Előadásában a vízválságról beszélt az államfő is: „Azt is tudjuk, hogy az ENSZ által meghatározott 17 fenntartható fejlődési cél közül legalább 15 nem valósítható meg megfelelő vízgazdálkodás nélkül, a fenntartható urbanizáció is csupán vágyálom marad és a szegénység sem küzdhető le helyes vízgazdálkodás nélkül.”

Az Európai Unió politikája arra irányul, hogy megőrizzünk minden fellelhető vízkészletet, ezt a törekvést szolgálja ez a projekt is. Iskolánk diákjai arra vállalkoznak, hogy a maguk eszközeivel elősegítsék a környezetük takarékos, környezettudatos magatartásának kialakulását. Megértessék a fogyasztás és a környezeti erőforrások kapcsolatát, a fenntartható fogyasztás elvét, a víz védelmének szükségességét. A tanulóinknak – bekapcsolódva a nemzetközi projektbe – más országok diákjaival lesz lehetősége együttműködni, ennek során a globális gondolkodást megtapasztalni, s nem utolsó sorban az angol nyelvet gyakorolni.

A projekt nemzetközi koordinátora Litvánia, Magyarországon kívül, Olaszország, Portugália, Szlovákia és Törökország diákjai vállaltak részt a projektben, amely idén szeptemberben rajtolt, és két évig tart. A projektben iskolánk több pedagógusa irányítja és segíti a diákok munkáját.

Vas Zoltánné

     igazgató