Határtalanul! 2022. május 10 – 13.

Iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói felejthetetlen élményeket szereztek a Határtalanul! pályázatnak köszönhetően.  A Hunyadiak nyomában a Délvidéken című pályázat keretein belül számtalan határon túli nevezetességet láthattak tanulóink, mélyíthették történelmi ismereteiket, megismerkedhettek határon túl élő magyar iskolásokkal. A gyermekek az utazás során csoportokban dolgoztak, és minden este élménybeszámolót írtak az egyéb feladataikon túl. Ezekből szemezgettem.

Élménybeszámolók

Első nap

Reggel négykor keltünk, mert időben el akartunk indulni Dunavarsányból. Kilenc körül értünk a határra, és onnan indultunk a Vajdaságra. Újvidéken először a részeges órát és a várat nézhettük meg. Sétáltunk a vár alatti folyosókon, ahol elég hideg volt. Utána a Petőfi Sándor Általános Iskolába mentünk, ahol a mi csapatunk egy földrajzórán vett részt. Majd az igazgató bácsi tartott előadást , és megvendégeltek minket. Megtudtuk, hogy hogy működik ott a tanítás, visszatekinthettünk az iskola múltjára. Szereztünk egy új barátot: Milicét. Ezután sétáltunk a városban, ahol megnéztünk több templomot és a nevezetes épületeket, emlékhelyeket. Majd kaptunk egy kis szabadidőt. A nap vége felé megérkeztünk a szállásunkra, Székelykevére. A vacsora után elfoglaltuk a szállásunkat. Ez a nap mindenkinek tetszett, de nagyon elfáradtunk, mégis örültünk annak, hogy itt lehetünk.

Szerzők: A délvidéki csajok

 

 

 

 

2. nap

Miután végeztünk a reggelivel, elindultunk Nándorfehérvárhoz, ami a mai Belgrád. Volt egy emlékmű, amiről azt mondta az idegenvezető, hogy figyeljük meg, hogy magyarul írták rá a tudnivalókat, és nemcsak cirill betűvel van ráírva minden. Nekünk ez nagyon tetszett. Megnéztük a Duna-Száva torkolatát, ahol nagyon sokat fotóztunk, mert gyönyörű volt a látvány. Miután végeztünk a vár látogatásával, sétáltunk kicsit egy emlékhez. Annak az embernek volt állítva, aki segítette Belgrád kulturális fejlődését.  Majd elmentünk Zimonyba a Hunyadi-toronyba. Onnan rá lehetett látni Nándorfehérvárra, és láttuk a templomok tornyait is. Visszabuszoztunk Székelykevére, ahol kaptunk egy szabad órát. Nagyon jól telt ez a nap!

Szerzők: Arany Szemek csapat tagjai

3. nap

A mai napunk 7:30-kor indult. Mónika néni benyitott mindenkihez, de volt, akik nehezen kelt fel. Reggeli után az első megállónk a szendrői várnál volt. az idegenvezetőnk nagyon sok okosságot mondott a várról. Felmásztunk a vár tetejébe, fárasztó volt, de megérte, mert nagyon szép volt a táj. A következő utunk Versecre vezetett, ahol megnéztünk egy templomot és a város többi részét. Itt kaptunk egy óra szünetet. A következő állomás a delibláti homokpusztába vezetett, ami nem homokpuszta, hanem egy kisebb erdő. Majd visszaértünk a szállásunkra, ahol finom volt a vacsora, és megírtuk ezt a beszámolót.

Szerzők: Csillámpóni csapat tagjai

 

 

 

 

4. nap

Többórás utazás után megérkeztünk Csantavérre. A plébános nagyon kedves volt, bekapcsolta az orgonát, amit ki lehetett próbálni. Megtudtuk, hogy a templomot adományokból építették. Aztán elmentünk a Palicsi-tóhoz. Láttunk sok érdekességet: női fürdőt, villákat. Az utolsó megállónk Szabad

 

ka volt. Megnéztük a híres épületeket, szobrokat. Nagyon meleg volt. Ezután felszálltunk a buszra és elindultunk haza. Túravezetőnket megtapsoltuk, mert rengeteg érdekességet mondott nekünk a négy nap alatt. Viszlát Vajdaság!

Szerzők: El Gatos csapat tagjai

 

 

A beszámolókat szerkesztette: Gerseiné Szabó Mónika kísérő tanár